BLOG
Voorbereidingstips fotografie vastgoedtour
Met deze tips en handige checklist ben je goed voorbereid voor de foto- en video opnames voor de verkoop van je huis. Voor de vastgoedtour zal er op diverse plaatsen in het huis gefotografeerd worden waarbij ook een of meerdere panoramafoto’s van 360 graden gemaakt worden. Dat betekent dat alles rondom te zien is en er ook naar boven en beneden gekeken kan worden. Alles komt dus op de foto te staan!
Corona maatregelen
De komende tijd zullen wij onze dienstverlening aan moeten passen vanwege de maatregelen die in het hele land zijn genomen vanwege het corona virus. De gezondheid van onze medewerkers en onze klanten staat daarbij voorop. De landelijke maatregelen zijn erop gericht dat mensen minder contact met elkaar hebben. Voor onze dienstverlening komt onze fotograaf bij je thuis. Bij de telefonische bevestiging van de afspraak zullen wij dit verder toelichten en hier afspraken over maken.
Teveel spullen?
We vragen je het huis goed voor te bereiden voor de opnames. Onderstaand vind je hiervoor een lijst met tips. Heb je te veel spullen om op te ruimen, verzamel deze dan allemaal in 1 ruimte, bijvoorbeeld de schuur, garage of kleinste slaapkamer. Deze ruimte zullen wij dan niet fotograferen. Mocht het nodig zijn, dan komen wij kosteloos op een later moment terug om deze ruimte alsnog te fotograferen.
Tips
Onderstaand geven wij puntsgewijs aan waar bij de voorbereidingen op gelet kan worden. Zo kan je huis straks zo goed mogelijk gepresenteerd worden. Loop allereerst een keer zelf door het huis en blijf op diverse centrale punten stilstaan. Draai dan een rondje en kijk daarbij ook naar boven en beneden. Dit is het beeld dat de bezoekers van de vastgoedtour straks te zien krijgen. Noteer alles dat op dat moment in je blikveld staat wat je niet op de foto wilt hebben. Schrijf daarnaast ook op wat er niet te zien is, wat je wel graag op de foto wilt hebben. Zorg ervoor dat op de dag van de fotografie deze punten allemaal aangepast zijn.
Aandachtspunten voor buiten
Schoon
Zorg ervoor dat de buitenkant/gevel en de omgeving rond het pand schoon en opgeruimd zijn. Zorg ervoor dat vuile ramen gezeemd zijn. Doe alle (rol)gordijnen open zodat het pand een zo open mogelijke uitstraling krijgt. Zet de afvalcontainers, fietsen, ladders en bezems indien mogelijk op een niet zichtbare plaats of bij de buren.
Auto’s
Regel dat er op de dag van de fotografie geen auto’s recht voor het pand geparkeerd staan die het zicht belemmeren. Ook als er grote struiken voor het pand staan is het beter als deze gesnoeid zijn zodat er zicht op de voorgevel is.
Regen
Mocht het vanwege (weers)omstandigheden niet mogelijk zijn om een of meerdere foto’s of panorama’s te maken, dan wordt hiervoor een vervolgafspraak gepland.
Aandachtspunten voor binnen
Schoon en ruimtelijk
De foto’s geven de bezoeker straks een eerste indruk van je huis. Zorg er daarom voor dat alle ruimtes opgeruimd, gestofzuigd en schoon zijn. In de ruimtes mag geen kleding, schoenen, afwas of speelgoed rondslingeren. Berg al deze zaken tijdelijk op in een kast.
Wel gezellig, maar niet persoonlijk
Een potentiële koper van het huis kan afhaken als er persoonlijke spullen in het huis te zien zijn. Het voelt dan niet aan als een huis dat voor hem bedoeld is, er wonen immers al andere mensen. Dit gevoel kun je wegnemen door je huis minder persoonlijk te presenteren. Spullen die een huis persoonlijk maken zijn familie- of vakantiefoto’s, kindertekeningen, post en ansichtkaarten. Ruim deze daarom tijdelijk op. Je kunt wel algemene zaken neerzetten die je huis er gezellig uit laten zien, zoals een boeket verse bloemen of een plant. Zorg er ook voor dat de verlichting aan is, dit geeft een warmere sfeer.
Keuken
Zorg dat het aanrechtblad in de keuken helemaal leeg is op de keukenapparatuur na. Dus zet afwasmiddel, olie, kruiden en vaatdoeken tijdelijk in de kast. Hang ook geen hand- of theedoeken op.
Toiletten
Als de toiletbril beschikt over een deksel, zorg er dan voor dat deze gesloten is en verwijder toiletborstels en prullenbakken.
Badkamer
In een badkamer staan veel (persoonlijke) zaken zoals een tandenborstel, scheerapparaat, shampoo, badjassen en handdoeken. Ruim al deze zaken op. Zet eventueel een mooie parfumfles of een nette stapel handdoeken in een kast als deze anders te leeg lijkt.
Woonkamer
Meubels die middenin de woonkamer staan, zorgen voor een optische blokkade, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Heb je de mogelijkheid om het interieur anders in te richten, zet dan grote meubels zoals banken en stoelen liever langs een wand. Haal ook een babybox of speelgoed in de woonkamer weg. Zet boeken of andere spullen in een kast zo recht mogelijk.
Slaapkamer
Kies in de slaapkamer(s) neutraal beddengoed en maak de bedden zo strak mogelijk op; een sprei werkt hiervoor het beste. Uiteraard mag speelgoed wel in een kinderkamer. Probeer dan wel de vloer zo leeg mogelijk te houden.
Overige ruimtes
Haal aanwezige kapstokken leeg, een hal lijkt hierdoor een stuk ruimtelijker. Ruim andere oppervlakken zoals bureaus, dressoirs en tafels leeg van paperassen en kleine rommeltjes.
Huisdieren
Ook huisdieren zijn heel persoonlijk. Heb je huisdieren, zorg dan dat ze op de dag van de fotografie elders zijn ondergebracht. Ruim ook spullen op die verwijzen naar het huisdier, zoals een hondenmand, kattenbak, vogelkooi of voerbakjes.
Licht
Als er verlichting defect is, zorg er dan voor dat deze op de opnamedag gerepareerd of vervangen is.
Tijdloos
Zorg dat tijdelijke seizoensartikelen opgeruimd zijn. Oranje vlaggetjes, een kerstboom of paaskuikens maken een vastgoedtour al snel gedateerd.
Informatie
De foto’s kunnen straks door iedereen bekeken worden. Als er kostbare of privacygevoelige zaken in huis aanwezig zijn, zorg dat deze op de dag van de fotografie opgeborgen zijn. Ruim briefjes met alarmcodes en computerwachtwoorden op.
De opnamedag
Voor het maken van iedere (panorama)foto zullen wij ter plaatse bekijken of de ruimte er zo goed mogelijk op komt te staan. Het kan daarom zijn dat wij kleine aanpassingen in het interieur aanbrengen. Wij fotograferen de ruimtes zoals we ze aantreffen. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat er in de ruimtes gefotografeerd wordt. Een half uur van tevoren belt onze fotograaf om te vragen of alles is gelukt met de voorbereidingen en of er nog bijzonderheden zijn.
Checklist voorbereidingen
Buiten
O De buitenkant/gevel en de omgeving van het pand zijn schoon en opgeruimd
O Eventuele vuile ramen zijn gezeemd
O Eventuele containers, kliko’s, fietsen, ladders en bezems staan op een niet zichtbare plaats
O Er staan geen auto’s recht voor het pand
O Zichtbellemerende struiken en heggen zijn indien mogelijk gesnoeid
O Gordijnen en rolluiken zijn open
Binnen
O Het huis is schoon, gestofzuigd en opgeruimd
O Kleding en schoenen zijn opgeborgen
O Speelgoed is opgeborgen
O De afwas is gedaan
O Defecte verlichting is gerepareerd of vervangen
O Alle verlichting in alle ruimtes is aan
O Tijdelijke seizoensartikelen (kerstboom, oranje vlaggetjes, etc) zijn opgeruimd
O Huisdieren en hun spulletjes zijn niet aanwezig
O Alle kostbare of privacygevoelige zaken die niet op de foto zichtbaar mogen zijn, zijn opgeruimd
O Boeken in de kast staan recht
O Grote meubels in de woonkamer staan indien mogelijk niet midden in de ruimte
O Een babybox is uit de woonkamer
O Het aanrechtblad in de keuken is leeg
O Alle spullen zijn uit de badkamer
O Alle toiletbrildeksels zijn gesloten
O Alle toiletborstels zijn opgeborgen
O De bedden zijn strak opgemaakt met neutraal beddengoed
O Kapstokken zijn leeggehaald
O Bureaus, dressoirs en tafels zijn leeg
Vragen?
Heb je naar aanleiding van deze voorbereidingstips nog vragen? Bel ons dan even op +31(0)165 820 227 Samen zorgen we ervoor dat je huis zo mooi mogelijk wordt gepresenteerd!